Amit a tánc ad neked

Testileg

Megerősödsz, javul a tartásod, olyan izmaid is fejlődnek, amelyekről eddig
nem is tudtál

Javul az erőnléted, mozgékonyabb leszel

Testtudatodat és a mozgáskoordinációdat minden más mozgásformánál
jobban fejleszti

Segít az ideális testsúly elérésében és rendezheti a vérnyomást

Lelkileg

Kitűnő stresszlevezető, ellazít és
feltölt energiával

A zene és a mozgás kombinációja javítja a közérzeted, életkedved

Új közösségbe kerülsz, új barátokat találhatsz

Alakítja a zenei ízlésed

Szellemileg

Javítja a koncentrációdat,
hiszen komplex mozgásokat végeztet
veled (kéz, láb, partner, zene)

Megtanulsz szavak nélkül kommunikálni
a partnereddel, bizalmat épít köztetek

Magabiztosabbá, határozottabbá válsz,
a másik nemmel szemben is

Segít átlendülni a nehéz időszakokon

Tanulható táncok

Latin – amerikai táncok

SAMBA

A Samba eredetileg több táncformának a gyűjtőneve, amelyet az afrikai néger rabszolgák vittek magukkal új hazájukba, Brazíliába.

A Samba kivívta megérdemelt helyét a táncparketten is, miközben folyamatosan átalakult a “népies”-től a sportosig. A tánc stílusát a tipikus csípőmozgások, a hullámmozgás, és a boka- térd rugózásból eredő lüktetés jellemzi. Dinamikus, felszabadult, pörgős, robbanékony tánc, ami megidézi a karneválok hangulatát.

CHA-CHA-CHA

A Cha-Cha-Cha mesterségesen alkotott tánc, a Rumbának és a Mam-bónak egy változata, megkülönböztető jegye a chasse lépés.

Mára a Cha-Cha-Cha az egész világon, minden korosztály számára a legkedveltebb táncok egyike lett. A táncosok karakterét, hasonlóan a Rumbához, az erotikus játék, vidám, kacér flört jellemzi. Sosem komoly, mindig csintalan, szemtelen, pajkos, gyöngyöző, mint a pezsgő.

PASO DOBLE

A Paso Doble spanyol eredetű mű-tánc, amelyet spanyol mars zenére táncolnak. Mai formáját Franciaor-szágban alkották meg.

A táncosok karakterét a spanyol bikaviadal motívum határozza meg. A férfitől, mint a torreádortól elvárják a csaknem elbizakodott büszkeséget, a merész elszántságot és eleganciát, a nőtől, mint capatól az öntudatos távolságtartást, a nagyfokú hajlékonyságot és gyorsaságot, ami a férfinak átengedett vezető szerep következménye.

JIVE

A Jive sokféle, egymással rokonságban álló afroamerikai táncból alakult ki. Jellemző rá a táncra ösztönző zene, amely ritmikus hangsúlyozásával bűvöletébe von fiatalt és időset egyaránt.

A tánc karaktere fiatalos, eleven, tréfás, temperamentumos, sziporkázó, ritmusos; alkalmas a tombolásra. A párok könnyedén, ruganyosan, gyorsan lépnek tánc közben, amivel kiemelik a zenei hangsúlyokat, visszaadják a zene ritmikáját. Lépéseit többnyire a Rock ringó lépéseiből és a chasse elemeiből építik fel.

RUMBA

A “rumba” szó annyit jelent, hogy “ünnep” és “tánc”.

A táncosok karakterét az erotikus játék, a csábítás, a szenvedély, az izzó szerelmi versengés jellemzi. A nemek párbeszédében a nő ingadozik az odaadás és az elutasítás között, a férfi a vonzódás és a függetlenség között. A nőies csábító művészet elsősorban az izgalmas, kihívó csípőmozgásokban mutatkozik meg.

Standard táncok

ANGOL KERINGŐ

Származási helye után nevezték el. Az Angolkeringő kezdetben inkább előre törekvő tánc volt, később egészült ki fordulásokkal.

Az Angolkeringőt harmonikussága és eleganciája révén gyakran rendezvények megnyitásaként táncolják.
A keringőző pár, mint egy inga, egyenletesen lendül az egyik magassági ponttól a másikig, a térben folyamatosan előre haladó forduló mozgásokkal.

TANGO

Napjainkban kétféle tangóval találkozhatunk. Az egyik az angol stílusú, melyet a standard táncversenyeken láthatunk, a másik az autentikus argentin tangó, mely anno a Buenos Aires kikötőnegyedében a bordélyház látogatói között terjedt el.

A tánc jellegét a gyors, hirtelen fékezések, és az erőteljes haladó mozgások adják meg. Egy visszafogottan táncolt, dél-amerikai jellegű szerelmi játékot szimbolizál, rendkívül kontaktusgazdag tánctartásban.

BÉCSI KERINGŐ

A társastáncok közül a keringőnek van a legrégebbi hagyománya. A neve a talajon sikló lábak forgó mozgására utal.

A tánc jellemzője a gyors, egyenletes, suhanó mozgás, a teret betöltő lépésekkel és a folyamatos forgásokkal. A táncosok forogva szárnyalnak a parketten, mely forgásukat csak néha töri meg az irányváltás.
A lendületesen körbe-körbe suhanó párok látványa szinte magával ragadja a nézőket is.

SLOW FOX

A Onestep-ből és Rag-ből kialakult Foxtrott vált később ketté, egy lassúbb variációra, az un. Slow Foxtrottra (Slowfox) és a gyorsabb Foxtrottra, az ún. Quickstepre.

A tánc karaktere a folyamatosan haladó, művészien megformált, hosszú, sikló, hullámszerű járómozgás.
A táncot a hanyag eleganciával előadott, hosszan elnyújtott lendületek jellemzik, melyeket gyors fordulatok és meglepő pózok tesznek varázslatossá, amik egységesen illeszkednek be a tovább haladásba.

QUICK STEP

A Foxtrottból alakult ki a quickstep is, a legvidámabb és legsziporkázóbb társastánc.

A leggyorsabb standard tánc jellem-zői a gyors, kontrollált folyamatos futómozgások, kicsi, ritmikus szö-kellő lépésekkel, ugrásokkal, ren-geteg előre haladó és forgó mozdu-lattal. A táncosok lendületesen, gyorsan haladnak, számos ritmikai váltással, mintha szabálytalanul fut-nának a parketten.

Divattáncok

MAMBO

A mambó 1987-ben a Dirty Dancing című film sikerei kapcsán került igazán a táncparkettre.

Lépései a Rumbához hasonlítanak, speciális “Merengue-csípőmozgással”. A figurák szabadon mozognak a térben, a tánc nincs túlkoreografálva, és a táncosok lezserséget sugároznak.

ROCK & ROLL

A rock and roll mint tánc a boogie-woogie és a Lindy Hop swing elemeiből alakult ki.

Lendületes tánc, gyors váltásokkal, amit laza leengedett karokkal, szinte helyben táncolnak, ellazultan, ruganyosan mozogva, változatos figurákkal. A mai bulikban is gyakran táncolják.